Utskrift med 3D skrivare 

Jag har försökt lära mig 3D modellering, under ett antal år. Formz, Cinema 4D, Softimage XSI  och Sketchup. Har nu hittat en programvara som heter Fusion 360. Det innehåler det mesta jag behöver och det är gjort för att styra maskiner som CNC , 3D skrivare och laser. Mycket bra för att skissa större projekt . Om man experimenterar som jag, har jag helt gratis tillgång till programmet och det finns massor av så kallade  "tutorials" (utbildnings videos) på nätet. Lerskrivaren som finns på KKV Göteborg har begränsningar, som gör det intressant att använda en vanlig 3D skrivare och sedan ta gipsform på utskrifterna . Gipsformerna kan sedan användas för gjutning eller tryckning av lera. Jag skriver ut med 0,8 mm munstycke och PLA filament. Det mest prisvärda filamentet finns på Claes Ohlsson.
Vitt PLA filament
En 3D skrivare är i dag så billig att var och en kan köpa en. Den kostar något mer än en vanlig skrivare. Det finns en massa olika filament, som används till olika ändamål. PLA är ett miljövänligt alternativ och det som vanligtvis används. Nylon, ABS, PETG och flexibla material är lite besvärligare att använda, men fyller behov som PLA inte kan göra. Metall-utskrifter med hög kvalite kommer att medföra stora förändringar inom tillverkning och framförallt förändra hela reservdels branschen.
Munstycke, så kallad "Nozzel". 
Copyright © Gunnar Larsson
crossarrow-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram